Weet wat u kiest: risicospreiding door kiezen meer gevarieerd (uitheems) sortiment

Jaap Smit (Cobra adviseurs) 

 

Misschien is het helemaal niet meer logisch vast te houden aan autochtoon plantmateriaal wanneer het klimaat verandert. Dendroloog Jaap Smit zet aan tot nadenken, en gaat ook in op het gebruik van satellietdata, waarmee inmiddels heel veel inzichtelijk te maken is.
Droogte, schuivende klimaatgordels en nieuwe ziekten en aantastingen knagen aan het al schrale sortiment van geschikte inheemse boom- en struiksoorten. En misschien is het helemaal niet meer logisch vast te houden aan autochtoon plantmateriaal als het klimaat verandert. Dendroloog Jaap Smit zet aan tot nadenken. Want waarom komen er volop nieuwe beesten ons land binnen en blijven we voor bomen en struiken zo puriteins en spreiden we risico’s minder. Wist u dat sommige uitheemse soorten inmiddels meer insecten ruimte bieden dan de inheemse tegenhanger?

Met satellietdata is inmiddels heel veel inzichtelijk te maken. Zo weten we tot 80% van het groen in Nederland de botanische naam. En weten we van alle bomen de hoogte, breedte en stamdiameter. Handig, want wat is het risico op essensterfte? Hoeveel lanen met eikenprocessierups zijn er nu echt. En krijgt een boom een bepaalde quarantaineziekte? Dan zien we dat binnen een paar dagen. Snel ingrijpen is dan mogelijk. Verder is het mogelijk van ingrepen nu, de impact in de toekomst te bepalen. Welke boom verlaagt de temperatuur en hoe kan het insectenleven gestimuleerd worden?

 

Paardenstal – ronde 1 – 10.45-11.30 uur