Vijftien jaar Beheerdersdag: terugblikken met Gerard Koopmans

5 oktober 2023

Met een geslaagde en uitverkochte editie van de Beheerdersdag draagt projectleider Gerard Koopmans na vijftien jaar het stokje over. Van een kleinschalige kennisdag uitgegroeid tot een evenement met 600 bezoekers, georganiseerd door Bosgroepen, VBNE en diverse partners. En bezocht door bos-, natuur- en landschapbeheerders uit het hele land. Een terugblik met Gerard.

Het ontstaan van de Beheerdersdag

In 2009 kregen Arno Willems (toenmalig directeur van de Unie van Bosgroepen) en Gerard Koopmans (projectleider bij Bosgroep Midden Nederland) het idee om een dag te organiseren voor terreinbeheerders. Het begon klein, op landgoed Schovenhorst in Putten. Het doel was vooral om het hele groene werkveld samen te krijgen. Naast de beheerders in het veld waren dus ook beleidsmakers, onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden van harte welkom op de ‘Beheerdersdag Bos, Natuur en Landschap’. Na een paar jaar haakten ook de 12Landschappen, in de persoon van Hank Bartelink, aan, gevolgd door Landschapsbeheer Nederland en de VBNE. Vijftien jaar later is de Beheerdersdag een evenement dat jaarlijks 600 mensen trekt die werkzaam zijn in bos- natuur en landschap. En ieder jaar is de dag weer (eerder) uitverkocht. De bezoekers komen uit heel Nederland, en een enkele uit Vlaanderen. Aan de jassen herken je de boswachters, beheerders en ecologen van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, de Bosgroepen, Landschappen en bijvoorbeeld gemeenten. Het is een dag om kennis te delen maar ook om elkaar te ontmoeten en bij te praten.

Vijftien jaar projectleiderschap eindigt

Een afscheidscadeau voor Gerard Koopmans

Gerard Koopmans was initiator vanaf het eerste begin, maar na de recente 15e editie neemt hij afscheid als projectleider van de Beheerdersdag. Hij draagt de organisatie graag over aan Barbara Groen (Bosgroepen) en Lotty Nijhuis (communicatiebureau de Lynx) die al ruim vijf jaar intensief meewerken aan de Beheerdersdag. Wat herinnert ‘Mister Beheerdersdag’ zich nog van de eerste edities? En wat is er in de afgelopen vijftien jaar veranderd?

Gerard Koopmans: “In ieder geval is het aanbod workshops en presentaties in de loop der jaren enorm uitgebreid. We hebben nu negen ruimtes en vier rondes, en daarbij nog excursies. Ongeveer 40 verschillende programmaonderdelen om uit te kiezen dus. Qua thema’s, ik kreeg de allereerste uitnodiging uit 2009 weer onder ogen, is gek genoeg best veel van toen nog steeds actueel. SNL-subsidie, bosverjonging, natuurbrand, hydrologie, houtmarkt, biodiversiteit. Die thema’s blijven natuurlijk belangrijk in bos en natuur. Wel zie je nu steeds meer presentaties over soorten, klimaatverandering, landschapsecologie, landbouw en natuur zoals agroforestry en communicatie rond bos- en natuurbeheer. Wat ook opvalt is dat er steeds meer dames in het groen werken! Dat zie je dus ook al een aantal jaren terug op de Beheerdersdag, hartstikke leuk.”

Van improvisatie met tenten tot groot evenement

Gerard vervolgt: “In de beginjaren was het echt ‘houtje-touwtje’; er werden tenten gehuurd en opgezet. Via de evenementenservice huurden we klapstoeltjes, podia en wat verder maar nodig was. Geknutsel met beamers en landbouwplastic om de zaak wat donkerder te maken. Er werd tot laat op de donderdagavond gewerkt om alles klaar te krijgen. Aan het eind van de opbouw was er traditiegetrouw friet met kroketten. Reuze gezellig en goed voor de teambuilding. De communicatie was nog een heel ding. Daar waren we gewoon nog niet goed in en er was vrijwel geen budget om het professioneel aan te pakken. Daar kijken we nu heel anders tegen aan. Snelle sociale media, nieuwsbrieven en niet te vergeten de mond-tot-mondreclame van enthousiaste bezoekers.”

Beheerdersdag 2010

Steeds meer partners

Na de initiële samenwerking tussen Bosgroepen, 12Landschappen, Landschapsbeheer Nederland en de VBNE volgden in de loop der jaren nog wat veranderingen en aanvullingen in partnerschap. Sinds een aantal jaren is de organisatie in handen van de Bosgroepen en de VBNE, samen met nog twaalf partners, waarbij de praktische organisatie bij de Bosgroepen ligt. Met de VBNE en de andere partners wordt ieder jaar gezorgd voor een actueel en divers programma. Zodat de achterbannen, bestaande uit beheerders, rentmeesters, landgoedeigenaren, jagers en ecologen, allemaal een boeiende dag hebben.

Al zeven jaar op Marienwaerdt

Gerard: “In de beginjaren zijn we op verschillende plekken geweest, van landgoederen als de Schovenhorst, Middachten en Landgoed Zonnestraal, tot een steenfabriek en Radio Kootwijk. Nu is de Beheerdersdag alweer zeven jaar op landgoed Marienwaerdt. We kijken als projectorganisatie weleens naar andere locaties, maar Marienwaerdt is qua gastvrijheid, ruimte, ligging en faciliteiten eigenlijk niet te evenaren. Elders zou je tenten moeten opzetten om het publiek te herbergen, hier hebben we genoeg ruimtes. En het is gewoon een fijne, groene plek met fijne en professionele mensen midden in het land.”

Beheerdersdag in de toekomst

“De Beheerdersdag is echt volwassen geworden, dat was bij de 15e editie wel weer te zien en te voelen”, aldus Gerard. “Daar mogen we trots op zijn met elkaar, want we doen het samen, met de partners. Voor de toekomst hoop ik dat we op de Marienwaerdt kunnen blijven en dat we een wijze vinden om nog iets uit te breiden. Daar zijn zeker mogelijkheden voor. Ik hoop op een nog bredere samenstelling van de bezoekers waarbij er ook volop ruimte blijft om te netwerken en kennis te delen. Voor nu dank ik iedereen voor de superfijne samenwerking en energie, en wens ik Barbara en Lotty alle succes toe om dit evenement nog sterker in ons veld neer te zetten. Het ga jullie goed en tot ziens.”

We gaan Gerard vast nog zien op de komende edities van de Beheerdersdag. En, nu kan hij eindelijk zelf eens een presentatie of workshop bijwonen!

De volgende Beheerdersdag staat vooralsnog gepland voor vrijdag 20 september of vrijdag 27 september 2024. Hou onze communicatie (aanmelden nieuwsbrief kan via de homepage) in de gaten zodat je niet achter het net vist. De kaartverkoop start ieder jaar rond half juni.

Beheerdersdag 2014